“Alle stormen in het leven komen vroeg of laat tot rust.”

 

Stervensbegeleider

Voor allen van ons komt onvermijdelijk het moment waarop we het leven los moeten gaan laten. Wanneer, waar en hoe…? God knows!  Juist in deze fase van het leven is het behouden van autonomie en kwaliteit van leven zo ongelooflijk essentieel. Omdat jij JIJ bent!

zonsondergangWanneer ik jou mag begeleiden naar de laatste halte van dit aardse leven, houdt dat in dat ik je met hart en ziel zal bijstaan om het leven en alles wat je dierbaar is op een menswaardige, liefdevolle manier, in vrede, los te laten. Zodat je tot de laatste adem – binnen de grenzen van het toelaatbare – kunt genieten én je bijdrage leveren. Hoe minimaal ook.

Elk mens leeft het leven op zijn of haar eigen, unieke wijze. Met eigen normen en waarden waarmee dit leven ingekleurd is. Zo mag ook elk afscheid anders zijn; in de eigen kleur; in de eigen toonsoort. Samen  vinden we de juiste vorm, jouw ritueel voor jouw afscheid.

Zelf leef ik vanuit een religieus bewustzijn. Daarbij heb ik groot respect voor de levensbeschouwing of religieuze overtuiging van degenen met wie ik mag werken.

Je omgeving: volwassenen en kinderen

Daarnaast is er, indien gewenst, ook volop ruimte en aandacht voor je naaste omgeving, die jou immers los moet gaan laten… Ook ten opzichte van je naaste familie en vrienden kan ik als begeleider optreden; ook daarmee heb ik inmiddels een rijke ervaring opgebouwd.

Een bijzondere plek is daarbij weggelegd voor de eventuele kinderen die betrokken zijn bij het hele proces van afscheid nemen. Mijn ervaring is dat kinderen heel goed kunnen aangeven wat ze voelen en hoe ze denken. Maar ook wat ze wel en niet willen. We kunnen kinderen niet sparen voor het verdriet van verlies. Maar we kunnen ze wel leren hoe ze met verlies kunnen omgaan. En dat de dood bij het leven hoort. Daarom vind ik het belangrijk ze bij het proces te betrekken. Hun aanwezigheid kan zelfs tot grote steun zijn voor de volwassenen.

Ritueel wil niet meer zeggen dan: wat doen we in welke volgorde? Rituelen zijn bedoeld om te herdenken en te overdenken. Maar ook om in ere te kunnen houden. Dat is mijn uitgangspunt.

Waar kan ik je bij helpen?

Individuele begeleiding, (partner)relatie gesprekken en familiegesprekken, met o.a. de volgende thema’s:

 • angst voor de dood
 • een geheim dat gedeeld moet worden
 • antwoorden op levens-/stervensvragen
 • hoe blijf ik zo lang mogelijk autonoom?
 • hoe behoud ik zo lang mogelijk de kwaliteit van mijn leven?
 • wanneer is het genoeg?
 • hoe ga ik zonder jou verder?
 • contact herstellen met de (ex-)partner (bijv. na echtscheiding)
 • contact herstellen tussen familieleden onderling
 • omgaan met verlies voor kinderen
Voorgaan tijdens de uitvaartdienst
 • welke symbolen zijn passend en relavant?
 • welk verhaal mag verteld worden?
 • welke muziek mag klinken?
 • wat is het ritueel tijdens de dienst?

 

Voorganger bij de afscheidsdienst

kerkIk ben geen officiële geestelijke (dominee of pastor of wat ook), ook al heb ik al aardig wat afscheids- (rouw-, uitvaart-)diensten begeleid.

Dat doe ik warm, oprecht, betrokken en discreet. Zeker als ik in de laatste fase het sterven begeleid heb. Uiteraard volledig afgestemd op de wensen en keuzes van mijn opdrachtgevers.

Ik ben geen uitvaartverzorger. Kaarten, kist, bloemen en alles wat rondom een begrafenis of crematie geregeld moet worden, valt buiten mijn expertise.

Twijfel je of ik iets voor je kan doen? Neem dan zeker contact met me op.

 

Werkwijze en tarieven:

Deze wijze en vorm van begeleiden is zó persoonlijk en zó specifiek, dat ik daar geen standaard tarieven voor heb.

In een eerste ontmoeting zullen we nagaan waar de behoefte en het verlangen liggen en waarmee ik van dienst kan zijn. Dit op maat gemaakte traject wordt bij benadering geoffreerd en op basis van nacalculatie gefactureerd.